joi, 20 august 2009

Chinuiti de singuratate...ai cui sunt batranii din lumea asta?

Ti se intampla deseori sa privesti in neant, sa ramai suspendat cu privirea catre o lume in care nu te regasesti. Atunci nu te gandesti la nimic iar nimicul ti-a impietrit sufletul. Prima data cand am vazut aceasta privire a fost cu mult timp in urma, la bunicul meu. L-am intrebat la ce se uita, la ce se gandeste: "la nimic". Privesti nimicul; asta ti se intampla sa faci cand ai sufletul gol, cand te insoteste singuratatea.
Din pacate vad atatia care traiesc in singuratate...ciudat: suntem atatia si totusi, de mult prea multe ori suntem atat de singuri. Exista insa o parte din noi care este constransa, obligata de o soarta cruda si de o societate indiferenta, sa traiasca singuri: batranii.



Sunt atatia batrani singuri... La tv. a inceput sa ruleze un spot al unei campanii intru ajutorarea batranilor singuri: " Tu cata singuratate ai putea indura ?". Este un spot care iti da fiori.



Hai sa ne imaginam cum este sa fii bolnav, sa nu mai ai putere sa te misti, sa traiesti in frig, cu bani putini, sa stai la cozi pentru medicamentele care te mai tin in viata. Sa dormi singur, sa mananci singur, tu cu tine insuti. Sa fii amarat pentru ca ai muncit or viarta intreaga si acum la batranete nu-ti permiti macar un trai decent. "Decent" e un cuvant mare. De fapt lupti sa supravietuiesti. Si asta e un lux.



(doi batrani, dupa ce casa le-a fost incendiata)
Doar 30 % dintre bătrânii peste 75 de ani sunt îngrijiţi de familie. Restul de 70% au nevoie de ajutor din partea comunităţii.
Fundaţia Principesa Margareta a României în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România lansează campania „Bătrâneţe frumoasă”, prima campanie naţională de strângere de fonduri în beneficiul vârstnicilor şi prima iniţiativă de amploare care îşi propune să sensibilizeze publicul larg cu privire la nevoile seniorilor. Banii strânşi din donaţii vor sprijini proiectul „Voluntari – Ambasadori ai schimbării”, un proiect de voluntariat şi sprijin financiar pentru vârstnicii singuri, izolaţi în propriile domicilii sau în centre de bătrâni din toată ţara. Donaţiile se pot face prin sms la numărul 874 (2 euro per sms) în perioada 15 iulie – 30 septembrie sau online pe
http://www.fpmr.ro/ . Numărul este valabil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu