miercuri, 12 august 2009

Bogatiile cerului:
Sideful perseidelor

In fiecare an in prima jumatate a lunii august se pot observa mai multi meteori ca de obicei, acest lucru fiind observat si de oamenii de rand, nu doar de catre astronomi.
In 2009 activitatea Perseidelor a inceput pe 17 iulie si se va incheia pe 24 august. In toata aceasta perioada se pot observa meteori care sa apartina curentului Perseide. Acesti meteori par sa "radieze" dintr-o zona care se afla intre constelatiile Cassiopeia si Perseus (diagrama apartine science.nasa.gov) (AstroInfo by Sorin Hotea):



Denumite după constelatia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în aMaximul curentului va veni pe 12 august, la ora 19, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai multi meteori. Chiar dacă la noi va fi zi, în noaptea de 12-13 august vom putea multe stele căzătoare.
Cea mai buna perioadă de urmărire este dupa miezul noptii până dimineata.
(Obs. Astronomic "Amiral Vasile Urseanu")




Si nu uitati: acum e momentul sa vi se indeplineasca toate dorintele! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu