marți, 13 decembrie 2011

Istoria manusilor


Manusile au aparut inca din Antichitate, unul dintre cele mai faimoase exemple fiind o pereche de manusi din panza descoperita in Egipt, in mormantul lui Tutankhamon (~1400 i.Hr.). De asemenea, femeile egiptene foloseau manusile ca accesorii intr-un tratament de infrumusetare: isi ungeau mainile cu uleiuri parfumate si miere si apoi se protejau cu manusi, de altfel aproape identic cu ceea ce facem noi atunci cand avem mainile uscate :)
Incepand cu secolul al XIII-lea manusile de panza sau matase incep sa fie folosite de femeile aristocrate ca obiecte de podoaba. Caterina de Medici purta manusi parfumate, acceptate oficial abia in anul 1656, printr-un brevet regal. In curand, manusile impodobite cu bijuterii ajung sa faca parte din blazoanele regale. Se spune ca regina Elisabeta I a Marii Britanii acord audiente purtand manusi lungi pe care le scotea cu un gest cochet iar apoi le tragea iar pe mana, atragand atentia asupra frumusetii mainilor ei.
Manusile dincolo de cot devin un obicet standard al modei in timpul lui Napoleon I, el insusi mare iubitor al acestor accesorii vestimentare.
O doamna isi arata afectiunea sau prietenia fata de un barbat scotandu-si manusa si oferindu-i mana.
In epoca de aur a Hollywoodului, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe si Gina Lollobrigida purtau aproape tot timpul manusi. Audrey Hepburn este cunoascuta pentru dragostea ei fata de manusile trei sferturi, de altfel aceasta este si imaginea filmului Breakfast at Tiffany's.
Binecunoscuta manusa impodobita cu cristale Swarovski purtata de Michael Jackson a fost vanduta in iunie 2010, la o licitatie, cu 190.000 de dolari, iar manusa alba, stralucitoare pe care Michael Jackon a purtat-o atunci cand a prezentat in premiera dansul Moonwalk, in anul 1983, s-a vandut la licitatie, in anul 2009, cu 350.000 de dolari.
                                                          sursa: revista Historia


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu