joi, 1 aprilie 2010

Biserica Brătienilor de la Ștefănești (Argeș) - o comoară uitată a României

      Dacă mergi pe autostrada București- Pitești, e imposibil ca la ieșirea din Pitești, undeva pe stânga, să nu observi o turlă de biserică, înaltă, mângâiată de soare la apus.
      Puțini știu că în Ștefănești, există o biserică așezată într-un loc minunat, înconjurată de natură, așezată pe o colină, nu prea înaltă, dar care îți permite să zărești întreg Piteștiul.
      Și mai puțini știu însă, că această biserică adăpostește cea mai cunoscută familie politică din toate timpurile, din România: familia Brătianu. 
     În subsolul clădirii se găsesc mormintele brătienilor, într-o liniște înfricoșătoare. Dacă privești în stânga și în dreapta mormintelor, vezi câte o ușă care dezvăluie cripte goale, desprinse parcă din filmele de groază.
      Sus, în biserică, lumina biruie și însuflețește pereții goi, lipsiți de orice pictură. Pe cât pare de "mândră" biserica pe dinafară, pe atât de "săracă" pare în interior. Și totuși, biserica Sfântul Ioan Botezătorul este o bijuterie culturală, care nu merită uitarea noastră.







2 comentarii:

  1. http://milikas.wordpress.com/2010/11/22/calator-pe-meleaguri-argesene-conacul-familiei-bratianu-de-la-florica/
    poate asa te documentezi mai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, blogul al carui link mi l-ai dat este intr-adevar f bun in domeniu, doar ca blogul meu este de alt gen ... Am scris despre aceasta biserica deoarece acolo m-am casatorit si imi este f draga, plus ca am ales un alt mod de a scrie ... si crede-ma, ca deja cunoasteam istoricul ei, doar ca nu am scris despre asta.
      Sincera sa fiu, nu e vina mea ca apare la rezultate inaintea blogului respectiv. Multumesc oricum!

      Ștergere