joi, 7 ianuarie 2010

Lumea vazuta de Ion B.
Astazi, in ziua Sfantului Ioan Botezatorul, scriu despre un "Ion" aparte :)
Nu imi amintesc ce m-a emotionat mai de curand...pana astazi, cand am vazut un documentar care m-a impresionat mult .
Am privit lumea prin ochii unui geniu si am realizat ca omul este un univers minunat, asa cum nu mai credeam ca exista.
Ion B. este un batran, care pana mai ieri locuia in strada, dar care nu este strain de tot ce inseamna cultura, arta...
Personajul Ion B. este Ion Bârlădeanu, în vârstă de 62 de ani, probabil, singurul reprezentant autentic al pop-artului mioritic. În acelaşi timp, Ion Bârlădeanu nu are casă. Doarme pe o saltea murdară la capătul unei pubele de lângă un bloc de pe Calea Moşilor. În „locuinţa” sa, Ion adună tot ce consideră a fi valoros din cele aruncate de vecini şi astfel ajunge să citească reviste, ziare şi cărţi, lucruri de care ceilalţi par să se despartă fără regret. Mai mult (fapt trecut cu vederea de toţi cei din jur), Ion şi-a dezvoltat singur talentul nativ pentru desen şi, începând cu anii '60, a creat atât desene, cât şi nenumărate colaje (pe care le numeşte „filmele mele”) care acum, după ce timp de câteva decenii au stat ascunse printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce recunoaşterea internaţională şi de a-l aşeza alături de marii creatori ai genului (de care, în treacăt fie spus, Ion B. n-a auzit până de curând), precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol.

Exista in acest documentar cateva scene grozave, cum ar fi cea in care se pregateste sa participe la propria sa expozitie. Atat geaca sa veche, cat si pantofii lui, ambele de culoarea maro, se transforma in mainile artistului: le cremuieste bine cu crema de pantofi neagra, pana ce arata ca noi :)
De asemenea, este extrem de emotionanta scena in care paraseste "locinta sa" din aer liber si se muta intr-un umila, dar decenta, garsoniera. O alta scena frumaosa este cea in care viziteaza satul natal si isi intalneste fratii si prietenii. Merita vazut! Veti fi mandri ca sunteti contemporani cu un asa om!

Documentarul este produs de HBO România împreună cu Alexander Nanau Production.
Filmările au avut loc în 2008 şi 2009, într-un bloc din centrul Bucureştiului, la Galeria H`Art, dar şi la o expoziţie din Basel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu