Dragaica sau Sanzienele , una dintre cele mai indragite sarbatori...
Celebrata in noaptea dintre 23 si 24 iunie, sarbatoarea Sanzienelor a starnit imaginatia multor scriitori, precum Sadoveanu sau Eliade.
Sanzienele par a fi,conform legendelor, zane- fecioare rapite de zmei si intemnitate undeva,in inima padurii. Aceste frumoase, cu par de aur, impart iubire, viata si natura... Ceata sanzienelor este formata dintr-un numar fara sot si insoteste zeita fertilitatii, Sanziana, al carei nume s-a presupus ca vine de la Sancta Diana, zeita romana a vanatorii si a luminii, al carei simbol era luna.
"Ah! acum crengile le-ndoaie
manute albe de omat,
O fata dulce si balaie,
Un trup inalt si mladiet.
Un arc de aur pe-al ei umar,
Ea trece mandra la vanat
Si peste frunze fara numar
Abia o urma a lasat."
Mihai Eminescu
La 24 iunie, toata lumea crestina serbeaza Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul. Sarbatoarea s-a suprapus cu cea pagana, mult mai veche. Pe vremuri, ea era celebrata trei zile de catre femei, numita "Sanziene" in nordul si vestul tarii si "Dragaica"- in Muntenia, Oltenia, Dobrogea. In Bucovina, insa, unde traditia Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava a ramas puternica, sarbatoarea Sanzienelor ii este dedicata lui.
Noaptea de Sanziene, este considerata a fi de catre batrani, noaptea in care "cerurile se deschid": acum rasare Closca cu Pui (roiul de stele Pleiade) si se socoteste momentul oportun semanatului graului de toamna. Tot acum apar si licuricii, cucul inceteaza sa mai cante sau "raguseste", acesta fiind semnul ca a sosit vremea cositului fanetelor.
Se spune ca la miez de noapte,Dumnezeu permite oamenilor sa fie vazut alaturi de Arhangheli si marii sfinti, la masa Lui cereasca. Celui care vrede acest lucru, in singura clipa posibila, i se indeplineste orice dorinta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu