Le privim cât sunt de îndepărtate, cât sunt de frumoase, de strălucitoare și nu știm că noi suntem o parte din ele, o parte din stele.
Fiecare
celulă din corpul nostru, sângele, orice fir de păr, orașul în care
trăim, totul provine dintr-o stea care a murit.
Metalele
prețioase, precum aurul, argintul, platina, dar și uraniul provin
dintr-o hipernovă, adică o stea mult mai mare, care murind,
se transformă. În explozia ei, aruncă aceste metale peste tot în spațiu și poate nu de mult, desigur privind la o scară universală și pe
pământul nostru au ajuns "suflări de stele".
Fetelor purtați cu mândrie bijuteriile de orice fel pe care le
aveți, din aur, argint, platină sau dacă sunteți mai norocoase, cu
diamante, pentru că poate nu știați, dar de fapt purtați bucăți din stele
;)
Diamantul este cea mai dură substanță găsită pe planeta noastră și pentru multe secole a fost una din cele mai venerate și căutate materiale.
Sunt vechi de 4 miliarde de ani, de peste 600 de ori mai mult decât cel mai vechi strămoș al nostru. Deși sunt foarte rare, sunt făcute din cel mai familiar element de pe pământ: carbonul.
Carbonul s-a format în procesul incandescent al morții unei stele; când explodează, aruncă în spațiu miliarde de tone de carbon.
Diamantele se formează la adâncimi de 120-200 km sub pământ și durează mii de ani până când aceste diamante vor ajunge măcar aproape de suprafața scoarței terestre.
Primele diamante au fost descoperite în Africa de Sud în secolul 19.
Nu toate diamantele care se extrag sunt folosite la bijuterii. De fapt, doar o pătrime din întreaga cantitate are calitățile necesare pentru a fi transformată în materie primă pentru bijuterii. Pentru aproximativ 1 carat de diamante se extrag 100 de tone de pământ, iar acest carat de cele mai multe ori nu este 1 diamant întreg.
Modul în care un diamant reflectă și refractă lumina este cu adevărat uimitor pentru toți cei care îl privesc. Patru factori concură pentru a determina frumusețea optică a unui diamant: luciu, strălucire, dispersie, sclipire.
Diamantele pot avea toate culorile spectrului, iar culoarea lor este datorată fie impurităților chimice de azot și/sau hidrogen (diamantele galbene sau brune), bor (diamante albastre), fie expunerii la radiații (diamante verzi) sau chiar structurii neregulate de creștere din interiorul cristalului (diamante roz, roșii). Diamantele incolore sunt în mod normal mai valoroase decât cele galbene.
Poate cea mai rară culoare de diamante este cea roșie. Există mai puțin de 20 de specimene de diamante roșii naturale cunoscute în lume. Primul diamant roșu găsit a fost celebrul Halphen Red, de 1 carat, descoperit în secolul 18.
Comerțul de diamante din Africa a dus la așa - numitele diamantele însângerate (sau diamante de conflict, diamante fierbinti, diamante de război) - diamantele extrase din zone de război și vândute pentru a finanța trupele de insurgenți sau de invazie, sau pentru sprijinirea terorismului, în principal în zone din Africa.
Cuvântul diamant vine de la grecescul “adamas” care înseamnă “de necucerit” sau “invincibil”.
Primul diamant sintetic a fost produs, după 5 ani de încercări și milioane de dolari cheltuite, de către General Electric, ce a reușit acest lucru în 1955.
Primul inel cu diamant ca și inel de cerere în căsătorie a fost folosit în anul 1477; Arhiducele Maximillian al Austriei i-a oferit primul inel cu diamant, la cererea în căsătorie, Marei de Burgundia.
Cum e să știți acum că ceea ce purtam pe deget provine dintr-o stea?
Mai mult decât atât, fizicianul Lawrence Krauss spunea că atomii care îți formează mâna stângă provin de la o stea și că e mai mult decât probabil ca cei din mâna dreaptă să fie dintr-o altă stea iar stelele, în imensitatea lor au explodat, dându-ți, fără ca tu să realizezi, viață.
Așadar noi suntem formați din praf de stele ... e ciudat ca nici nu suntem conștienți cât valorăm de fapt.